Bugün kredi alsam ne kadar öderim?

Paraya ihtiyacı olanlara müjde. Kredi faizleri son bir yılın en düşük seviyesine indi. Esnaf kredilerinin faizi yüzde 0.98’den, konut kredi faizi yüzde 0.90’dan başlıyor. İhtiyaç kredisinde faiz yüzde 1.14

Ekonominin yeniden canlanması ve zordaki tüketicilerin nefes alması için Ağustos itibarıyla hem hükümet hem de bankalar harekete geçti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çağrısı sonucu başta konut olmak üzere tüm kredilerde faiz indirimleri başladı. Ardından Eylül’de kredi ve kart borcuna 72 ay vadeyle yeniden yapılandırma hakkı tanındı. Tüketici kredi vadesi 36 aydan 48 aya çıktı. Kredi kartında taksit sayısı arttı.

HERKES İŞİNİ GÖRECEK

Yapılan düzenlemeler piyasalara olumlu yansırken, bankalardan bir hamle daha geldi. Pazartesi itibarıyla Türkiye’nin en büyük bankaları ekonomik büyümeye daha fazla katkı sağlamak için art arda faiz indirmeye başladı. Konut kredi faizi 10 yıllık vadede aylık yüzde 0.90’a, esnaf kredisinin faizi 36 ay vadede yüzde 0.98’e, ihtiyaç kredi faizi yüzde 1.14’e, taşıt kredi faizi yüzde 1.09’a kadar indi. Bu seviyeler son 1 yılın en düşüğü.

8105234

EN ÇOK ESNAFA YARAYACAK

Yıllık kazancı yüzde 3

Hükümet, bankaların özellikle esnafı, küçük ve orta büyüklükteki (KOBİ) işletmeleri rahatlatacak önlemler almasını istiyordu. Bankalar, bu yönde de adım attı. Önceliği esnafa verdi. Faizde en çok indirimi esnafa verdiği kredilerde yaptı. Geçen Cuma günü, aylık yüzde 1.25-1.30 seviyelerinde bulunan esnaf kredi faizleri bu indirimin ardından yüzde 0.98’e kadar düştü. Yıllık hesapta indirim yüzde 3’ü aştı.

50 bin TL’de 3500 TL

İş Bankası ve Vakıfbank başta olmak üzere bankaların esnaf kredilerinde yaptığı indirim manavın, terzinin, kasabın, bakkalın, imalatçının taksidini ve maliyetini düşürecek. Örneğin; 36 ay vadeli 50 bin lira çeken bir esnaf, vade sonunda 3500 bin lira daha az, yani 65 bin lira yerine 61 bin 500 lira ödeyecek. Bu esnafın taksidi 1810 liradan, 1711 liraya inecek. 24 ay vadeli 20 bin lira çeken esnaf da 1200 lira avantaj elde edecek.

 

SIRADA MEVDUAT FAZİLERİ VAR

Vadeli mevduat faizi yüzde 13’lere çıkınca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, “Mevduatta faiz yarışı istemiyoruz” demişti. Yüksek mevduat faizi, kredi faizlerinin düşmesini engelliyordu. Faiz indirim yarışına giren bankalar, bunun üzerine mevduata da el attı. Mevduat faizini indiren ilk banka Yapı Kredi oldu. Banka, 1 aydan 1 yıla kadar olan tüm TL vadeli mevduat faizini yüzde 0.50’ye varan oranda düşürdü.

Yorum yapın