BU NE PERHİZ BU NE NOEL BABA

Biliyorsunuz yılbaşı gecesi İstanbul’un kalbi İstiklal Caddesi’nde atar. Beyoğlu, Taksim gümbür gümbürdür o gece. Benim gibi bir kere bile gitmeyenler bile yeni yılın ilk günü ile kendini bilmezlerin taciz haberleriyle de olsa oralarda ne büyük eğlencelerin, coşkunun olduğuna yıllardır aşinadır.

Bazı tipler, oralara giden kadınları taciz etmeyi kendilerinde hak olarak görebiliyorlar. Eskiden daha fazlaydı bu taciz olayları. Son yıllarda kadınların taciz edilmekten utanmayı aşması, seslerini çıkarması ile bu olaylar oldukça azaldı. Ama yine de oluyor. Bu bir hastalık mı, huy mu bilmem?

Bu olayların azalmasındaki en önemli faktör de tabii ki alınan güvenlik önlemleri. Polisler çeşitli kılıklara giriyorlar. Bir bakıyorsunuz simitçi, bir bakıyorsunuz çiçekçi, bir bakıyorsunuz kestaneci meğer polismiş! Ne zaman taciz veya yankesicilik gibi başka bir olay çıkıyor; o zaman anlıyorsunuz kimin kim olduğunu. Yıllardır süren güzel ve sonuç alınan bir uygulama.

Unuttum sanmayın; bir de Noel Baba kılığına girmiş polisler var uzun yıllardır. Caddeyi dolduran diğer Noel Baba’ların arasına karışmış. Geçen gün yaptıkları prova ile bu yıl da yine bu güvenlik timlerinin görev başında olacaklarını anladık. Olacaklar olmasına da son yıllarda özellikle de bu yıl elinde pankartlarla Müslüman Noel, yılbaşı kutlamaz diye meydanlarda gezebilenlerin çoğalmasına sebep olan zihniyetlerin yılbaşında polise Noel Baba kıyafeti giydirmesine akıl erdiremiyorum ben.

Neysen o olacaksın! Savunduğun şeyleri, bulunduğun şartlara göre değiştiriyorsan şöyle bir durur düşünürüm. Aman senin de taktığın şeye bak demeyin. Daha ne işte esnek bir davranış diyerek devam da edebilirsiniz. Kültürümüzde Noel Baba yok, zaten erkek olsa bacadan değil kapıdan girer, kimseyi kandırmayın 24 Aralık-31 Aralık arası Hristiyanlara ait kutlama günüdür diyenleri, ülkemizde yılbaşı gecesinin Hristiyanlardan bir adım ötede kutlandığını iddia edenleri, yönettikleri ilçelerin caddelerine boydan boya bu ilçede yılbaşı kutlaması yapılmaz yazıları astıranları, hindiye, yılbaşı özel programlarına laf edenleri izlediğimiz ve bunları destekleyen idarecileri bildiğimiz için benim bu karşı duruşum.

Her ne kadar yılbaşı denen olay beni özellikle de bu sene hiç mi hiç ilgilendirmese de bu durum karşısında bu ne perhiz, bu ne Noel Baba demeden duramıyorum işte…

Ceyda Sevgi Ünal

Yorum yapın