Boyun fıtıklarında protez kullanımı

Cerrahi girişimin her hastaya uygulanmadığını ortaya koyan sinir cerrahisi uzmanı prof. Dr. Tuncer süzer, umumiyetle tedavide ağrı kesici, protez kullanımı ve fizik tedavinin kafi olduğunu söylemekte.

Boyun fıtığının göstergeleri arasında baş, sırt ve kollarda kendisini sergileyen ağrı ile uyuşma duyguyu olabilmekte. İlerleyen vakalarda bacaklarda güçsüzlük ve idrar kaçırma gibi sorunlara sebep olan boyun fıtığı, gerektiğinde protez ( Yapay disk ) Kullanımı ile tedavi edilebiliyor. Boyun fıtığı, boyun omurunda yer alan kemiklerin arasındaki disklerin dokusunda bulunan sıvının içeriğini yitirmesi veya dejenere olarak bulunması sonucu ortaya çıkmaktadır. Gençlerde ve yaşlı kimselerde değişik şekillerde görülen boyun fıtığının iyleştirilmesinde oldukça yüksek nispette müspet sonuçlar alınıyor. Anadolu sağlık merkezi beyin ve sinir cerrahisi uzmanı prof. Dr. Tuncer süzer, boyun fıtığının iyileştirilmesinde cerrahi girişimin her hastaya uygulanmadığını, umumiyetle ağrı kesici, hareket kısıtlaması ve fizik tedavinin kafi olduğunu söyledi. En sık cerrahi tedavi tatbik edilen hasta grubunu kollarda ve parmaklarda ilerleyici kuvvet kaybı bulunan hastalar meydana getiriyor. Süzer, bunun dışında, eğer fıtık kola giden sinir beraberinde omuriliğe de baskı yapıyorsa hastanın ameliyata alınmış olduğu bildiriyor. Bununla birlikte omurga kemiklerinde kayma, omurgada tümör ya da enfeksiyon bulunan hastalara da gene cerrahi tedavi uygulanıyor.

Protez ( Yapay disk ) Her hastaya uygulanabiliyor mu?

“protez” ya da “yapay disk” biçiminde bahsedilen bu sistemlerin omurgada kullanılmasının gayesi, diz ya da kalça protezlerindeki ile aynı biçimde oluyor. Prof. Dr. Tuncer süzer, hem diz ve hem de kalça eklemindeki sorunlarda konulan protezlerin amacının, problemli kısmı çıkartarak hem rahatsızlığı tedavi etmek ve hem de kemikler arasındaki hareketin devamına izin vermek olduğunu ifade etmekte. Süzer, boyun fıtığı ameliyatlarında protez kullanılmasıyla, fıtıklaşan disk dokusunun temizlendikten sonrasında 2 omurun birbirinin üzerine çökmesinin engellendiğini aktarıyor. Hareket kısıtlılığı yapan sistemlerin tam tersine, omurlar arasında hareket korunuyor. Ameliyatta konulan protez ile omurgadaki hareketin himaye edilmesi sağlanınca, ilerleyen aylar ve yıllar içerisinde öteki omurlarda yeni fıtık gelişme riski daha da azalıyor. Süzer, omurlarda kaynama yöntemi ameliyatlarından sonrasında 2-3 hafta boyunluk verilerek hastanın boyun hareketlerine dikkat etmesi istenirken, protez kullanılmakta olan hastalarda bu uygulamanın yapılmadığını aktarıyor.

Yorum yapın