Bloglasak da mı saklasak?..

“İngilizcedeki “web” ve “log” kelimelerinin birleşmesinden oluşan weblog kavramının zamanla yaygınlaşmış adıdır.” diyor vikipedi, BLOG için.

“Webgünlüğü” de deniliyor.

Okuma-yazma eylemi ve zamanı planlı kullanma ile arası pek hoş olmayan yurdum insanının “günlük tutmak” gibi bir alışkanlığı olmaması normal! (kendimden biliyorum).. Ama başına “web” ekleyince nedense çok kişiye sevimli geldi.. Normal günlükte olmayan şeyler oluyor burada. Düşüncelerini yüzlerce kişiye aktarıyor olmak, onlarla duygudaşlık yapmak vb. blogcuları heyecanlandırıyor.

Ancak, milyonlarla ifade edilen ilgili olduğundan, ne biliim, görece yeni oluşundan falan henüz oturmuş değil kuralları. Tartışılan çok yanı var.. Örneğin, MB’de farenin sağ tuşunu kullanamıyorsun, blogunun yayımlanabilmesi için editörlerden OK almak durumundasın, kategorilerle belirlemek zorundasın vb. bunların hem olumlu, hem olumsuz yanları var.

Herkesin gönlünü hoş tutmak kolay değil! Hele yüzler, binler söz konusuysa imkânsız!

**

Mart başında yayımladığım “Blog Üzerine Blog”da “… Eski yazıları ve/veya yazılarımı biraz uğraşarak da olsa bir “search”la bulabilmek olanaklı. Güzel bişey bu! “Blog”lar da aramayı çabuklaştırmak açısından yardımcı olabilir. Konu hakkındaki bilgi/leri bloglarda tutmak ve gerektiğinde anımsamak daha kolay..” demiştim.. Henüz bu amaç üzerine bir blog yapabilmiş değilim ama tarayıcıların “Sık Kullanılanlar (My favorites)” çubuğu ve PC’mdeki ilgili programlar şimdilik işimi görüyor.

PC’lerde yapılacak bir şeyin pek çok yöntemi oluyor. Bu da o yöntemlerden birisi olabilir. Yazılar dışında resimler, sevdiğimiz müzik ya da video dosyaları, vb. ya da bunların linkleri yer alabilir. Zaten facebook benzeri sosyal paylaşım siteleri bu sistemle çalışıyor. Bir alternatif..

**

Başlık ile ilgisizmiş gibi görünse de, yineleme gereği duyduğum bir konu da; benim bildiğim, sanal dünyada (aslında reelinde de) her durumun “yeri” ayrı.. Kısaca, -ağırlıklı olarak- blog da yorum, forum da tartışma, chat ortamında sohbet, vb. yapılır. Blog sitesinde polemik yapmayı, -söz gelimi- ayakkabı saklama kutusuna turşu kurmaya ya da eczanede ekmek satmaya benzetiyorum. Üçü de olmaması gereken şey!

“Taş yerinde ağırdır.” denir.. Öyledir de..

Hepimize iyi saklamış/saklanmış bloglar dilerim..

Yorum yapın