Beyin kanamalarında mevsimsel değişiklerin rolü

Başınızda meydana gelen her belirtiye dikkat. Beyin damarı baloncuğu kanamaları ilk ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde çoğalıyor.

Prof. Dr. Mustafa bozbuğa, beyin damarı baloncuğu kanamalarının ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görüldüğünü söyledi.

Prof. Dr. Bozbuğa yapmış olduğu konuşmada, beyin kanamalarının büyük çoğunluğunun, beyin damarı anevrizmalarının ( Baloncuk ) Yırtılıp kanamaları neticesinde ortaya çıktığını belirtip, anevrizmaların, bir çok hastada doğuştan varan bir kusur üstüne çevresel ya da sonradan meydana gelen faktörlerin eklenmesiyle ortaya çıktığını vurguladı.

Anevrizmaların umumiyetle tansiyondaki apansız değişikliklerle yırtıldığına işaret eden bozbuğa, “beyin damarı baloncuğu kanamaları bir ihtimal basınç değişikliklerinin daha bariz olarak bulunması sebebiyle ilkbahar ve sonbahar gibi geçiş mevsimlerinde daha sık görülmektedir” şeklinde söyledi.

Bozbuğa, bu çeşit kanama geçiren hastalarda seyir ve sonucu etkileyecek en ehemmiyetli şeyin, rahatsızlığın zamanından önce teşhis edilip, hastanın donanım ve ekip yönünden kafi, bu ameliyatların yapılabildiği merkeze acilen ulaştırılması olduğunu söyledi.

Kanamaların, apansız ve çok şiddetli baş ağrısı, bulantı, istifrah, algı bozukluğu gibi göstergeleri olduğuna dikkati çeken bozbuğa, bu durumun her yaşta görülebilmekle beraber daha ziyade orta yaş grubunda ortaya çıktığını söyledi.

Teşhis ve tedavide yapılan yanlıs veya gecikmelerin hastada geri dönüşümü olası olmayan ağır nörolojik fonksiyon kayıpları veya hastanın kaybı ile sonuçlanabildiğini de ortaya koyan bozbuğa, bu hastalarda geciktirilmeden, doğru ve eksiksiz yapılan tedavi ile epey güzel sonuçlar alınabildiğini vurguladı.

Yorum yapın