Beyin anevrizması

Halk arasında ‘baloncuk’olarak bilinmekte olan beyin anevrizması, umumiyetle kanadıktan sonrasında teşhis ediliyor. Anevrizma, bedendeki temiz kan taşıyan ana damarların ( Arter ) üstündeki

Anevrizma, bedendeki temiz kan taşıyan ana damarların ( Arter ) üstündeki genişleme olarak tanımlanıyor. Bu genişlemenin nedeninin umumiyetle damar yapısının bozuk olarak bulunması olduğu vurgulanıyor. Genişlemenin oluştuğu alan dayanıksız olduğundan ilk yırtılma ya da ilk kanama burda meydana geliyor.

Beyin ve sinir cerrahisi uzmanı op. Dr. Murat İnan, halk arasında, ‘baloncuk’olarak bilinmekte olan beyin anevrizmasını, “kafanızda ne zaman patlayacağı belli olmayan saatli bomba” cümlesiyle tanımlıyor. Herkeste oluşabilecek ama rutin tanısı olmayan bir hastalık bulunan anevrizmanın en ehemmiyetli özelliklerinden birisinin, tespitinin güçlüğü olduğuna dikkat çekiliyor. Doktorların anevrizmayı umumiyetle şans eseri keşfettiklerini söyleyen op. Dr. İnan, “anevrizma kanamazsa, çoğunlukla bulgu vermiyor. Bu noktada vaktinde ve doğru müdahale yaşam kurtarıyor” diyor. Doktorun anevrizmaya karşı uyanık olarak bulunması, hastanın anevrizmaya müdahale edilebilecek tam teşekküllü bir hastaneye gitmesi, acilen ameliyata alınması ve hastaya iyi bir yoğun bakım servisinde bakılıyor olarak bulunması, yaşam kurtarıcı faktörler olarak değerlendiriliyor.

Önce ŞİŞİyor sonrasında patliyor
Op. Dr. İnan, anevrizmanın oluşumunu bahçe hortumlarına benzetiyor ve “bahçeyi sularken birisinin hortumun üstüne basmış olduğunu düşünün. Eğer hortumda zayıf bir nokta ya da hortumun yapısında bir bozukluk varsa; Zayıflığınmeydana geldiği bölgede şişme veya baloncuklarmeydana gelir. Daha sonraysa patlama meydana gelir. Beyinde olan anevrizma da aynı şekilde bu şekildemeydana geliyor” diye konuşuyor. Anevrizmaların görülme sıklığının yüz binde 6 ila 10 arasında değiştiğini ve bu oranın azmış gibi değerlendirilmemesi icap ettiği ortaya koyan İnan, sözlerini, “anevrizmaların senede yüzde 3’lük kanama oranı bulunmakta. Bu da anevrizması bulunan şahısta riskin 30 senede neredeyse yüzde 90’lara çıktığına işaret ediyor” diyerek sürdürüyor.

BaŞ aĞrisina dİkkat!
Hastalar anevrizma kanamalarında rastlanan ağrının sertliğini, “ben hayatımda böyle bir baş ağrısı görmedim” sözleriyle ifade etmekte. Bu kadar şiddetli ağrının, hastanın anevrizmasının kanamış olmasından kaynaklandığının altını çizen op. Dr. İnan, “ara vermeden devameden baş ağrımaları ise genel olarak kişilerin psikiyatrik ve genetik bozuklukları sebebiyle oluşuyor ve anevrizmadan kaynaklanmıyor” diye konuşuyor.

“anevrizma ben geliyorum demez” diye söyleyen İnan, sözlerini şu şekilde sürdürüyor: “anevrizmaların teşhisinin kanama gerçekleşmeden yapılması umumiyetle şans eseri oluyor. Hasta doktora başvurduğunda, umumiyetle anevrizması kanamış kısacası geç kalınmış oluyor. Kanama ile varan hastaların yüzde 40’ı hastaneye varamadan yaşamını kaybediyor. Geri kalan hastaların ise son derece süratli bir biçimde tamteşekküllü bir hastaneye ulaştırılmaları icap ediyor. Hastaların, kendilerine teşhis konulduktan sonrasında, 2. bir kanama riskine karşı acilen ameliyata alınmaları mühim ehemmiyet taşımakta. İkinci kanama riski ilk günlerde yüzde 15 iken, bu oran bir hafta içerisinde yüzde 40’lara kadar çıkabiliyor. İkinci kanamanın arkasından ölümya da sakat kalma oranı % 60’lara ulaşıyor. Bu taraftan, hastaya vaktinde ve doğru biçimde müdahele edilmesi epeyce büyük önemtaşıyor. ”

BaŞlica belİrtİlerİ bayilma ve istifrah
Kanamadan evvela teşhis edilen anevrizmalar umumiyetle tesadüfen ortaya çıkmaktadır. Op. Dr. Murat İnan, anevrizma kanamaya başlamış olduğunda görülen semptonları şöyle sıralıyor:
* baş dönmesi
* düşüp bayılma
* istifrah
* geçici algı kaybı

Rİsk faktÖrlerİ
* sigara ve hipertansiyon
* doğum kontrol hapları
* uyuşturucu
* alkol.

“Beyin anevrizması” üzerine 2 yorum
  1. mrb benim babam 5yil bundan once anevrizmadan ameliyyat oldu.bu sene de sik sik beyin krizleri tutuyor.bu boylemi oluyor yada ne icin lutfen bunun hakkinda beni bilgilendiresiniz.

    Cevapla
  2. 14 şubatta ananem şuuru yerinde hastaneye kaldırıldı.saat 4 te hastaneye götürülen ananem için tam teşekkülü bir hastane bulmak ve beyin cerrahisi yoğun bakım ünitesi bulmak çok uzun sürdü. yeminli doktorlarımızın gözünü karartıp hasta ananeme sahip çıkmalarını beklemek gece 11 i buldu hastaneyi bulduk fakat ambulansla gideceği acil servis doktorunu ikna etmek 1 saatimizi aldı(oysaki hayat kurtarmaya yeninli doktormuş ki zamanın hasta için önemini bu denli önemsiyormuş)anevrizma hastası ananem şuan yoğun bakımda uyutuluyor.boluncuk batladı ve tüm beynine yayıldı.İnşallah hayırlısıyla ananem iyileşir toparlanır.RİSK ALMADAN HAYAT KURTARILMAZ İSE LÜTFEN ZAMANI İYİ KULLANARAK HASTALARINIZI ÖNEMSEYİN.İNSAN HAYATI BU KADAR BASİT DEĞİL…

    Cevapla
Yorum yapın