Antalya’nın gidilip gezilecek yerleri

“Türk Rivierası” olarak bilinen Antalya, hem turistik ve tarihi bir şehir, hem de bir tatil merkezi olarak dünyanın tanınmış yaşam merkezlerinden biridir. Efsaneye göre Bergama Kralı II.Aktalos tarafından gönderilen araştırmacılar tarafından krala ” Dünya’nın cennetini bulduk” diye tanıtılmıştır.

Antalya Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler ve şehirler içinde en güzel kıyıya sahip şehirlerden biridir. Toplam 630 kilometreyi bulan bu kıyılar boyunca antik kentler, tarihi limanlar, geniş kumsallar, anıt mezarlar ve yemyeşil ormanlar görülebilir.

Antalya şehir merkezi olarak da Avrupa Birliğinden çeşitli ödüller almış bir şehirdir. Şehir içi palmiyelerle çevrili geniş bulvarları Antalya ile ilgili ilk akla gelenlerden biridir. Aspendos Opera ve Bale Festivali, Antalya Altın Portakal film festivali gibi dünyaca ünlü organizasyonlar bu şehirde yapılır.

Antalya

Antalya’nın her ilçesinin kendine özgü bir turistik yanı vardır. Örneğin Akseki ilçesi dünyaca ünlü Kardelen Çiçeği’nin ana vatanıdır. Hem yaz hem de kış aylarında Kardelen çiçeğinin evrelerini görmek için yerli ve yabancı turistler Akseki ilçesine akın eder. Son yıllarda keşfedilen Bucakalan mağarasının yanında özel avcılık sahaları da Akseki’nin diğer turistik özellikleridir.

Elmalı ilçesi Bronz çağından bu yana yaşamın olduğu bir alandır. Kazıların devam ettiği bu alanda Bronz çağından eşyalar ve mağaralar görülebilir. Likya bölgesi içindeki Elmalı’da Likya uygarlığına ait tarihi eserler görmek de mümkündür. Amerika’ya kaçırılan ve yakın zamanda geri getirilen tarihi sikkeler de bu ilçede çıkmıştır. Atina Decadrachmeleri olarak bilinen bu sikkelerin tanesine 600.000 dolar değer biçilmekte.

Adanda Lamos

Antalya antik kentlerinin fazlalığı ile de bilinir. Bir çok medeniyetin yaşadığı bu topraklarda en ünlü antik kentler nekropol kalıntıları ile ünlü Antiocheia Adcragum, Toros dağının zirvesindeki Adanda-Lamos, Gazipaşa’da bulunan Nephelis ve Selinus’tur.

Alanya ilçesi büyük plajları ile tek başına dünya turizminde önemli bir yere sahiptir. Alanya’da bir çok dünyaca ünlü otel bulunur. En ünlü tarihi noktası 13. yüzyıldan günümüze gelen Selçuklu kalesidir. Alanya Limanı’nı kafeler ve barlar çevreler. Akşama doğru bu barlar ve kafeler tamamen dolar ve yer bulmak oldukça zordur. Alanya’ya gelen turistler Damlataş Mağarasını gezmeden geri dönmezler. Bu enteresan mağaranın yanında tekneyle ulaşılabilen üç deniz mağarası da görülmeye değerdir. Bu mağaralardan Fosforlu Mağara adını fosforlu kayalardan alır. Kızlar Mağarası korsanların esir kadınları tuttukları mağaradır. Aşıklar mağarası ise birbirine açılamayan arkadaşların yakınlaştığı mağara olarak bilinir. Alanya’nın 15. km doğusundaki Dim Çağı Vadisi de görülmeye değer bir vadidir.

Alanya Plajları

Finike ilçesi portakalları ile bilinir. Son yıllarda muz yetiştiriciliğinde de ilçe ön sıralarda yer alıyor. Finike’ye portakal bahçelerini görmek için gidilebilir. Limyra kenti kalıntıları ve Arykanda antik kenti de Finike içindedir. Kalıntılar tüm sağlamlığıyla bu güne geldiğinde turistler için önemli bir uğrak yeridir.

Kaş ilçesi tarihin oldukça eski kentlerinden biridir. Burada yapılan kazılarda Antik çağa ait yapılara rastlanmıştır. Kaş son yıllarda su altı dalışlarını merkezi konumunda. Kirlenmemiş deniz altı güzelliği ile bezeli bu ilçede bir çok su altı dalış okulu bulmak mümkün. Ayrıca yamaç paraşütü konusunda da Türkiye’nin en güvenli bir kaç pisti Kaş ilçesinde bulunabilir.

Manavgat ilçesi şelalesi ile bilinir. Bunun yanında Manavgat’ın el işlemeleri de ünlüdür. Şelale son yıllarda yapılan bakım çalışmaları sonrası yeniden turistik bir hal almış durumda. Oldukça kalabalık olan şelale çevresinde oteller ve oturma alanları bulunabilir.

Serik ilçesi Aspendos’un bulunduğu ilçedir. Pamfilya kenti sınırları içinde bulunan Aspendos son yıllarda konserlere izin verilmese de dünyaca ünlü bir alandır. Aspendos günümüze kadar bozulmadan ulaşmış az sayıda tiyatrodan biridir. Müthiş akustiği ile herkesin hayranlığını kazanan Aspendos’ta yakın zaman içinde yeniden organizasyonlara başlanacağı da bilinmekte.

Demre olarak da bilinen Kale ilçesi Noel babanın yaşadığı yer olarak bilinir. Noel Babanın ilçe içinde büyük bir heykeli mevcuttur. Noel Baba nedeniyle ilçede dini turizm oldukça çoktur. Özellikle Hristiyanlar buraya çocukları ile birlikte gelir. Noel Baba’nın yaşadığına inanmayan çocuklar için burası şaşırtıcı ve unutulmaz bir yerdir.

Dünya çapında plajları, tarihi güzellikleri, modern otelleri ve motelleri ile Antalya dünyanın sayılı turizm cennetlerinden biridir. Antalya’dan dünyanın neredeyse her bölgesine uçak bulunabilir. Bunun yanında Antalya’ya deniz ve kara yoluyla da rahatlıkla ulaşılabilir.

 

Yorum yapın