Alerjisi olanlara sevindirici haber

İngiliz ve Amerikan bilim adamlarının ortaklaşa yaptığı incelemenin neticelerne göre, alerjik bünyeli insanlarda beyin tümörü oluşma riskinin daha düşük olduğu vurgulanıyor

Gazetelere yansıyan bu haberi değerlendiren alerji uzmanı prof. Dr. Yonca nuhoğlu kanser ve alerji arasındaki ilişkiyi şu şekilde izah ediyor.

Prof. Dr. Yonca nuhoğlu; Kanser ile alerji arasındaki zıt bir ilişki olduğunu, bu ilişkinin ilk defa 1980’li yıllarda fark edildiğini bildiriyor. Kanser hastalığının bir çeşit immün sistemi anormalliği olarak kabul edilmiş olduğunu; Benzer biçimde bağışıklık sisteminin de bir öteki türde anormalliği kabul edilen alerji ile ilişkisinin, zıt kutuplar esasına dayandırıldığını söylemekte. Nuhoğlu, “hijyen hipotezi” olarak tanımlanmakta olan bu durumu şu şekilde izah ediyor; “vücudumuzda immün sistemi, bir terazinin 2 kolu gibi dengede kalarak çalışır. Bir kol mikropları ortadan kaldırmak için çalışırken ( çeşit 1 ) öteki kol ise alerjik reaksiyonlardan ( çeşit 2 ) Sorumludur. Yeni doğan bir bebek anne karnından alerjiye yatkın ( çeşit 2 hücreler baskın ) Olarak doğar. Zamanla immün sistemi mikroplarla karşılaştıkça çeşit 1 sistem ( Ayrıca kanserden de mesul tutulan sistem ) Ağırlık kazanç sağlamaya başlamaktadır ve çeşit 2 ‘yi dengeler. Bu dengenin sağlanamadığı koşullarda anormal reaksiyonlar gelişir. Zamanından önce dönemde mikroplarla kafi temas sağlanmazsa çeşit 2 t hücreleri baskın kalır ve çocuk alerjik olur. ”

Prof. Dr. Yonca nuhoğlu; “hijyen hipotez”inin kanser ve alerji arasındaki ilişkiyi tamamen izah etmek için kafi olmadığını, değişik kanser türleri için değişik reaksiyonların mevzu bahis olduğunu bildiriyor. Zamanla çalışmaların genel manada kanser hastalığını incelemek yerine özgün kanser türlerini ve türlerin alerji ile ilişkisinin araştırılması yönüne kaydığını sözlerine ekliyor.

Haberde yer alan inceleme neticelerne göre, hususiyetle beyin kanserlerinin alerjik bulunan şahıslarda daha az gözlendiği gözleniyor. Nuhoğlu, “neden hususiyetle beyin kanserleri için böyle bir durumda etkin olmaktadır? ” sualine burun ile beyin komşuluğu üzerinden cevap veriyor. “sitokin” diye isimlendirilen immün sistemi elemanlarının burundan uygulandığında beyin dokusuna geçebildiği gözleniyor. Alerjik nezlesi ya da alerjik astımı bulunan şahısların solunma yolundaki immün sistemi elemanlarının beyine göç ederek beyin kanserinden korumakta olduğunu ihtiva eden hipotezlerin mevcut olduğunu, yalnız aradaki ilişkinin net bir biçimde ortaya konması için daha kapsamlı araştırıların lazım olduğunu sözlerine ekliyor.

Yorum yapın